Algemene informatie

Waar scouting voor sommigen van huis uit wordt meegegeven mogen we vaak ook geheel nieuwe leden verwelkomen. Voor nieuwe geïnteresseerden, maar natuurlijk ook voor ouders van huidige leden en ouders die zich alweer een tijdje terug richting de "padvinderij" begaven, op deze pagina een hele rits informatie over hoe de Ruwaard van Puttengroep er tegenwoordig uit ziet. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier.

Speltakken

Bij scouting zijn de scouts ingedeeld bij leeftijdsgenoten in zogeheten speltakken. Bij onze vereniging zijn alle speltakken gemengd (zowel jongens als meisjes). Klik hier voor een overzicht van de speltakken.

Draaitijden

Bevers (5-7 jr): 10:00 - 12:30
Welpen (7-11 jr): 10:00 - 12:30 (Loewie Horde)
                              13:45 - 16:15 (Chikai Horde)
Scouts (11-15 jr): 13:30 - 16:30
Rowans (15-18 jr): 13:30 - 16:30

Opkomst

Iedere zaterdagochtend/middag heeft de leiding weer een uitdagend programma klaar staan die past bij de leeftijdscategorie van het betreffende speltak. De activiteiten verschillen van pionieren, hiken, koken, vuur maken, klimmen, een groot buitenspel tot een potje trefbal, je kunt het zo gek niet bedenken. Meestal draaien we gewoon op ons eigen terrein maar we gaan er ook wel eens op uit, de draaitijden kunnen dan afwijken. U wordt hier altijd vantevoren over geïnformeerd. Iedere draaidag begint en eindigt wel altijd op dezelfde manier. We beginnen met het hijsen van de vlag en de dag eindigt weer met het strijken van de vlag. Vaak heeft er 1 nest (welpen) of patrouille (scouts) na het sluiten nog wel corvee. Dit betekent dat er nog even geholpen zal moeten worden met de afwas en het vegen van het lokaal.

Uniform

Net als elke andere (sport)vereniging kent scouting ook een “dresscode”. Tijdens de opkomsten dragen wij een blouse met daarop de juiste insignes (voor de exacte locatie van de insignes, klik hier) en een groepsdas. De kleur van de blouse geeft daarbij aan bij welke speltak de scouts horen. De blouse kan worden aangeschaft bij de scoutshop, insignes en dassen kunnen via de eigen leiding worden geregeld. Sommige speltakken hebben ook een groepstrui, dit is een aanvulling op het uniform, informeer voor de aanschaf hiervan bij de leiding van het betreffende speltak. Daarnaast vragen wij u uw kind dichte en stevige schoenen en in het geval van een programma met vuur niet-synthetische kleding mee te geven (een spijkerbroek en katoenen groepstrui zijn altijd goed!).

Installatie

Groepsvorming is heel belangrijk binnen scouting. Elk jaar zijn er daarom momenten waarop nieuwe leden in een speltak worden geïnstalleerd. Voor veel kinderen een gewichtige gebeurtenis waar ouders van harte bij zijn uitgenodigd! Het nieuwe lid belooft de speltak dat hij/zij zijn/haar best zal doen een goede scout te zijn. De groep bevestigt dat de scout nu lid is van de speltak en bij hen hoort. Het nieuwe lid mag nu de scoutfit (uniform) mét insignes van de speltak en de das van de groep dragen.

Opgroeien binnen scouting

Afhankelijk van je leeftijd groei je binnen scouting door de speltakken heen. Bij de Bevers en Welpen is er nog veel (bege)leiding en verzorgd de leiding het gehele programma. Bij de scouts en de rowans begint een hogere mate van zelfstandigheid. Je wordt meer losgelaten om samen met je mede-scouts op pad te gaan. De Leiding loopt bijvoorbeeld niet meer mee tijdens een hike en de oudste scouts worden meer betrokken bij de programma's. De Rowans maken uiteindelijk zelf hun programma en de begeleiding ondersteund hierbij. Als je jeugdlid af bent kun je er voor kiezen zelf leiding te gaan geven bij een speltak.

Overvliegen

Wanneer kinderen de juiste leeftijd bereikt hebben om door te stromen naar de volgende speltak, “vliegen zij over”. Van het overvliegen wordt een heel spektakel gemaakt. De overvliegers blijven meestal een nachtje slapen bij hun "oude" leiding en worden vervolgens de volgende dag door de hele groep op ludieke wijze uitgezwaaid om vervolgens te worden binnengehaald door het nieuwe speltak. Ze mogen dan nog niet de scoutfit van de nieuwe speltak dragen, daarvoor moeten ze eerst weer worden geïnstalleerd.

Groepsactiviteiten

Meestal draaien de speltakken zelfstandig maar natuurlijk zijn we met z'n allen wel één groep. Regelmatig draaien we dan ook samen tijdens een groepsevenement. Voorbeelden hiervan zijn de oliebollentocht, de kookwedstrijden en Sint Joris. Ook gaan we eens in de zoveel jaar met de hele groep op kamp, het groepskamp! Behalve dat de groepsevenementen heel gezellig zijn proberen we op deze manier de stap naar een volgende groep zo klein mogelijk te houden.

Kosten

Wij doen er alles aan om de kosten voor een lidmaatschap bij de scouting zo laag mogelijk te houden. De hoogte van de contributie hangt af van het speltak waar uw kind lid van is. Naast een bijdrage aan Scouting Nederland wordt van de contributie ook het onderhoud van ons gebouw, de aanschaf van materiaal en eventuele programmakosten betaald. Wij vragen een aparte bijdrage voor de weekend- en zomerkampen en voor sommige speciale opkomsten. Op de prijs van een scoutfit hebben wij geen invloed. Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd contact opnemen met onze penningmeester via het contactformulier.

Bevers €13,75 per maand
Welpen €13,75 per maand
Scouts €15,00 per maand
Rowans €15,00 per maand
Contributie per 20 februari 2024. Aan deze vermelding kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

Aansprakelijkheid & verzekering

Een ongelukje zit in een klein hoekje, zeker als je buiten bezig bent. Gelukkig is er binnen de Ruwaard van Puttengroep vaak iemand aanwezig met een EHBO diploma. Voor kampen vragen wij de ouders verder altijd de medische gegevens aan ons te overhandigen. Zo heeft de speltakleiding altijd een duidelijk overzicht van allergieën en andere aandachtspunten. Verder is ieder lid via scouting Nederland extra verzekerd, kijk voor meer informatie hierover op www.scouting.nl.
Wij raden het af uw kind kostbare spullen mee te geven naar scouting. Deze kunnen vrij gemakkelijk zoek raken of kapot gaan (en komt de gezelligheid meestal ook niet ten goede). Scouting Ruwaard van Puttengroep is dan ook niet aansprakelijk voor zoekgeraakte en defecte eigendommen. Bij de meeste speltakken is het gebruikelijk dat mobiele telefoons bij de leiding in bewaring worden gegeven. Wel gaat scouting gelukkig ook met zijn tijd mee, zo nu en dan integreren we de smartphone dan ook in een programma.

Bereikbaarheid

Het clubhuis van Scouting Ruwaard van Putten is gevestigd in het Hartelpark. Parkeren kan bij de McDonalds of begraafplaats “De Ommering”. Vanaf daar kunt u via het park ons terrein bereiken.

Er bevindt zich ook een klein parkeerterreintje bij ons terrein. Wij vragen u met klem hier geen gebruik van te maken. Niet alleen willen we voor ieders veiligheid het verkeer op het dijkje tot een minimum beperken (zelfs als voetganger is het passeren van een auto hier bijna onmogelijk). Ook willen we hier als speltakken graag een auto beschikbaar hebben voor zware spullen of om in noodgevallen snel een dokter (o.i.d.) te kunnen bereiken. Onze exacte locatie en eventuele routebeschrijving kunt u vinden onder contact

Vrijwilligersorganisatie

Scouting is een organisatie van vrijwilligers. Enthousiaste mensen, veelal zelf als kind scout geweest, die kinderen een plezierige vrijetijdsbesteding willen bezorgen. Zij steken daar veel vrije tijd en vaak zelfs vakantiedagen in. Natuurlijk zijn zij daarmee niet direct een professionele organisatie, alle suggesties, verbeterpunten of andere opmerkingen kunt u daarom ook altijd bij ons kwijt. Al onze vrijwilligers volgen cursussen die verzorgd worden door Scouting Nederland maar leren ook elke week tijdens een draaidag weer wat bij. Benieuwd hoe onze vrijwilligersorganisatie er verder uit ziet? Kijk op onze vrijwilligers pagina.

Verklaring omtrent gedrag

De veiligheid van uw kind heeft ook bij onze groep de hoogste prioriteit. Al onze actieve vrijwilligers moeten daarom een VOG overleggen. Scouting Ruwaard van Putten onderschrijft verder de gedragsregels van Scouting Nederland. Mocht u vragen hebben over de veiligheid binnen scouting kunt u altijd contact opnemen met het bestuur.

Vertrouwenspersoon

We doen ons best om ervoor zorgen dat scouting voor iedereen een leuke, veilige en leerzame vrijetijdsbesteding is. Mocht er toch iets voorvallen waar jeugdleden, ouders of vrijwilligers zich geen raad mee weten of waarin direct contact met betrokkene(n) moeilijk of onwenselijk is? In zo’n situatie kunt u altijd de vertrouwenspersoon om hulp of advies vragen. De vertrouwenspersoon zal een probleem of vraag altijd vertrouwelijk behandelen en in goed overleg een oplossing proberen te vinden. Op dit moment zijn Nick Lurkin en Joëlle Jansen onze vertrouwenspersonen.

Vacatures

We zijn regelmatig/altijd op zoek naar vrijwilligers die een bestuurs-of leidingfunctie binnen onze groep willen vervullen. Daarnaast kan iedereen die af en toe een handje wil helpen zich altijd aanmelden bij het “ondersteuningsteam” van onze scoutinggroep. Wanneer het nodig is, wordt u dan benaderd om te helpen met een klus of evenement. Klik hier voor meer informatie.

Ouders

Soms wordt er op u als ouder een beroep gedaan. Dit beperkt zich meestal tot het vervoeren van de scouts naar een uitje, evenement of kamp buiten ons eigen terrein. Wij hopen in zo'n geval op u medewerking om een uitje of kamp ook daadwerkelijk tot een succes te maken. Ook willen we u natuurlijk graag betrekken met alles wat we bij scouting doen. Voor de afsluitings-BBQ, installatie of het overvliegen bent u dan ook vaak van harte uitgenodigd. Ook met bijvoorbeeld NL-Doet kunnen we alle hulp gebruiken en bent u van harte welkom. U kunt het ons verder natuurlijk in ieder geval makkelijk maken door op tijd op aanmeldformulieren en mails te reageren. Vindt u het leuk om iets meer te doen en af en toe mee te helpen, geeft u zich dan op voor het ondersteuningsteam!

Aanmelden?

Kinderen die belangstelling hebben voor scouting mogen drie opkomsten gratis en vrijblijvend meelopen met de speltak van de betreffende leeftijdscategorie. Een keer komen kijken kan bijna altijd, neem van tevoren wel even contact op via het contactformulier, dan kunnen de leidingteams sowieso rekening houden met een "kijker" en als het minder mocht uitkomen kunnen we eventueel een andere afspraak maken. Als er direct plaats is bij de betreffende speltak kunt u een inschrijvingsformulier krijgen bij de leiding. Wij kunnen uw kind vervolgens inschrijven in onze ledenadministratie. Vanaf dat moment loopt het lidmaatschap van uw kind bij onze vereniging en bij Scouting Nederland. Het kan soms voorkomen dat een speltak vol zit. We hanteren dan een wachtlijst, mocht er vervolgens weer een plekje vrij komen dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. We informeren u bij aanmelding altijd over (de verwachte duur) van een eventuele wachtlijst.

Scouting Nederland

Ingeschreven bij de RVP? Dan sta je automatisch ook ingeschreven bij Scouting Nederland! Naast alle activiteiten die we op onze eigen vereniging organiseren en de ondersteuning die wij daarbij krijgen van de landelijke organisatie kun je met een lidmaatschap van Scouting Nederland ook deelnemen aan landelijke activiteiten zoals de HIT, voordelig kamperen (ook met je eigen familie!) op scouting kampeerterreinen in binnen- en buitenland en krijg je soms extra korting bij de scoutshop! Je gegevens inzien/wijzigen of inschrijven voor een HIT? Log ook daarvoor in bij Scouting Nederland via: sol.scouting.nl.

Lidmaatschap opzeggen

Wilt u het lidmaatschap van uw kind opzeggen dan kunt u bij de leiding van het betreffende speltak een uitschrijfformulier vragen. Met dit formulier kunnen wij uw kind uitschrijven bij zowel onze vereniging als scouting Nederland. De contributieverplichting loopt af in de maand ná de maand van uitschrijven.

Scouting Magazine & Nieuwsbrief

Scouting Nederland gaf in het verleden 3/4x per jaar een magazine uit. Alle leden ontvingen deze per post. In het midden van dit magazine zaten, bij wijze van nieuwsbrief, 4 pagina's gemaakt door en voor leden van onze vereniging en dus exclusief voor leden van de Ruwaard van Puttengroep. Vanaf 2024 is Scouting Nederland gestopt met het uitgeven van het magazine. Het voormalig Scouting Magazine wordt vervangen door twee nieuwe varianten: Een vakantieboek voor bevers, welpen en scouts dat één keer per jaar verschijnt. Leden vanaf 15 jaar ontvangen twee keer per jaar, in de zomer en de winter, een online magazine. De eerste uitgaven van beide magazines verschijnen in juni 2024. Via onderstaande links kunt u nog wel de 'nieuwsbrieven' van de afgelopen jaren teruglezen! Voor nieuws op groepsniveau verwijzen wij u intussen graag naar onze social media, mochten we de 'nieuwsbrief' in een andere vorm doorzetten zullen we hierover op onze social media zeker berichten. 

Nieuwsbrief 2; 2023 Nieuwsbrief 1; 2023 Nieuwsbrief 3; 2022 Nieuwsbrief 2; 2022 Nieuwsbrief 2 -extra-;2022 Nieuwsbrief 1; 2022 Nieuwsbrief 4; 2021 Nieuwsbrief 3; 2021 Nieuwsbrief 2; 2021 Nieuwsbrief 1; 2021 Nieuwsbrief 4; 2020 Nieuwsbrief 3; 2020 Nieuwsbrief 2; 2020 Nieuwsbrief 1; 2020 Nieuwsbrief 4; 2019